Mycie i dezynfekcja maszyn w przemyśle spożywczym dzięki parownicy
Parowe myjnie i systemy czyszczenia Tecnovap wykorzystywane w procesie produkcji żywności. Obudowa maszyny jak i wózek na których są przewożone maszyny wykonane są ze stali nierdzewnej z klasą odporności IPX5, Większość maszyn ma wbudowane zbiorniki na detergent, ale używanie ich nie jest konieczne do uzyskania norm narzuconych procedurami HACCP.
Każdy dzień jest swego rodzaju wyzwaniem i Tecnovap przy współpracy inżynierów i dystrybutorów współpracujących z klientami, stara się na bieżąco opracowywać coraz to bardziej zaawansowane systemy czyszczenia parą.
Przemysł spożywczy jest jedną z najbardziej wymagających branż, jeżeli chodzi o standardy czystości. Jedynym z największym wyzwań jest zagospodarowanie ścieków. Tradycyjne metody czyszczenia i dezynfekcji maszyn przemysłu spożywczego za pomocą myjek wysokociśnieniowych generują hektolitry brudnej wody, które wymagają oczyszczenia.
Parowe myjnie i systemy czyszczenia Tecnovap wykorzystywane w procesie produkcji żywności. Obudowa maszyny jak i wózek na których są przewożone maszyny wykonane są ze stali nierdzewnej z klasą odporności IPX5, Większość maszyn ma wbudowane zbiorniki na detergent, ale używanie ich nie jest konieczne do uzyskania norm narzuconych procedurami HACCP.
Każdy dzień jest swego rodzaju wyzwaniem i Tecnovap przy współpracy inżynierów i dystrybutorów współpracujących z klientami, stara się na bieżąco opracowywać coraz to bardziej zaawansowane systemy czyszczenia parą.
Przemysł spożywczy jest jedną z najbardziej wymagających branż, jeżeli chodzi o standardy czystości. Jedynym z największym wyzwań jest zagospodarowanie ścieków. Tradycyjne metody czyszczenia i dezynfekcji maszyn przemysłu spożywczego za pomocą myjek wysokociśnieniowych generują hektolitry brudnej wody, które wymagają oczyszczenia.
Zastosowanie parownic do parowego czyszczenia maszyn
Rozwiązaniem lub alternatywą dla obecnych metod dbania o czystość maszyn i urządzeń na hali produkcyjnej są parowe systemy czyszczące dostarczane przez Tecnovap.
Para wodna dostarczana przez nasze myjki parowe jest parą suchą o temperaturze 180st celsjusza i ciśnieniu 10 atmosfer. Taka kombinacja temperatury i ciśnienia z łatwością usuwa zabrudzenia powierzchni, odtłuszcza, czyści, dezynfekuje i odkaża. Wszystko to eliminuje problem nadmiaru wody na podłodze pod maszynami.
Różne koncerny międzynarodowe już przestawiły się na mycie parowe, zastępując nim mycie ciśnieniowe. Obszary w których profesjonalne myjki parowe są używane, to np. taśmy podajnikowe, zautomatyzowane linie montażowe z robotami i fotokomórkami (gdzie z uwagi na możliwość zalania wodą elektroniki nie jest możliwe czyszczenie wodą).
Rozwiązaniem lub alternatywą dla obecnych metod dbania o czystość maszyn i urządzeń na hali produkcyjnej są parowe systemy czyszczące dostarczane przez Tecnovap.
Para wodna dostarczana przez nasze myjki parowe jest parą suchą o temperaturze 180st celsjusza i ciśnieniu 10 atmosfer. Taka kombinacja temperatury i ciśnienia z łatwością usuwa zabrudzenia powierzchni, odtłuszcza, czyści, dezynfekuje i odkaża. Wszystko to eliminuje problem nadmiaru wody na podłodze pod maszynami.
Różne koncerny międzynarodowe już przestawiły się na mycie parowe, zastępując nim mycie ciśnieniowe. Obszary w których profesjonalne myjki parowe są używane, to np. taśmy podajnikowe, zautomatyzowane linie montażowe z robotami i fotokomórkami (gdzie z uwagi na możliwość zalania wodą elektroniki nie jest możliwe czyszczenie wodą).
W oparciu o zapotrzebowanie sucha para dostarczana przez parownice może być łączona z:
- odkurzaczem parowym
- natryskiem gorącej wody
- natryskiem detergentu
- modułem wysokociśnieniowym
Myjnia parowa w przemyśle spożywczym
Zobacz poradnik, jak przebiega czyszczenie linii produkcyjnych w zakładach spożywczych? Praktyczne rozwiązania techniczne!