Multimatic,

Nad Jarem 4, 10-900 Olsztyn +48 508 017 831
10 lat doświadczenia 98% → pozytywne opinie Szybka dostawa maszyn
2019-12-06 przemysłowe urządzenia czyszczące

Przemysłowe urządzenia czyszczące dla przemysłu spożywczego – jaki sprzęt wybrać?

Przemysł spożywczy wymaga utrzymania czystości o jak najwyższych standardach. Wynika to ze specyfiki branży, która bardzo dba o jakość produktów schodzących z linii produkcyjnych. Brak odpowiedniej higieny może powodować pogorszenie części lub całości partii wyrobów. Szukając przemysłowego urządzenia czyszczącego do sektora spożywczego musimy określić jaki obszar nas interesuje. Jakie są najczęściej kupowane maszyny sprzątające do spożywki?

Jakie automaty szorująco – zbierające do przemysłu spożywczego?

Maszyny do mycia podłóg w sektorze spożywczym najczęściej wykorzystywane są do czyszczenia hal produkcyjnych lub magazynów produktów gotowych lub półproduktów. Zazwyczaj czyszczenie podłóg przy liniach produkcyjnych wykonywane jest przez automaty bateryjne, bo i tak mnogość różnego rodzaju urządzeń przy liniach jest duża, więc automaty kablowe nie bardzo by się sprawdzały.

Na duże powierzchnie, w szczególności magazyny używane są maszyny samojezdne. Wynika to i z trudności pozyskania pracowników (1 maszyna wyczyści więcej i lepiej niż kilkoloro ludzi) jak i z jakości pracy, czyli maszyny po prostu sprzątają lepiej i szybciej.

Jakie odkurzacze przemysłowe do branży spożywczej?

Odkurzacze przemysłowe do sektora spożywczego mogą spełniać różne funkcje. Ich zastosowanie może zaczynać się od zwykłego usuwania niesklasyfikowanych prawem substancji jako wybuchowe, typu resztki wody na podłodze, poprzez specjalne odkurzacze przystosowane do pracy z zestawem do pracy wysokościach, po układy pneumatyczne do przenoszenia zawartości tanków, beczek i zbiorników.

Jeżeli szukasz specjalistycznego sprzętu, zapraszam do kontaktu bezpośredniego.

Potrzebujesz solidnej maszyny czyszczącej?
Przejdź do formularza kontaktowego. Pomożemy Ci dobrać najlepsze urządzenie czyszczące
dla Twojej firmy.

Jakie parownice do przemysłu spożywczego?

Parownice służą do doczyszczania obszarów produkcyjnych lub bieżącego mycia transporterów na których jedzie produkt. Przemysłowe urządzenia czyszczące w przemyśle produkującym żywność, mają za zadanie usprawnić i przyspieszyć proces sprzątania, odciążyć pracowników i pozwolić na utrzymanie jakości.

Dowiedz się jak przebiega czyszczenie linii produkcyjnych i czyszczenie przenośników taśmowych.

Inną funkcją myjek parowych w sektorze spożywczym może być dezynfekcja. Z racji wymagań utrzymania czystości i obudowy łatwo zmywalnej, najlepsze parownice do spożywki są w obudowach ze stali nierdzewnej tzw. INOX.

Zobacz także: dezynfekcja w przemyśle spożywczym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *