Przemysł spożywczy

MYJNIA PAROWA W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM

Parowe myjnie i systemy czyszczenia Tecnovap  wykorzystywane w procesie produkcji żywności. Obudowa maszyny jak i wózek na których są przewożone maszyny wykonane są ze stali nierdzewnej z klasą odporności IPX5, Większość maszyn ma wbudowane zbiorniki na detergent ale używanie ich nie jest konieczne do uzyskania norm narzuconych procedurami HACCP.

 

 

Każdy dzień jest swego rodzaju wyzwaniem i Tecnovap przy współpracy inżynierów i dystrybutorów współpracujących z klientami, stara się na bieżąco opracowywać coraz to bardziej zaawansowane systemy czyszczenia parą. Przemysł spożywczy jest jedną z najbardziej wymagających branż jeżeli chodzi o standardy czystości.  Jedynym z największym wyzwań jest zagospodarowanie ścieków. Tradycyjne metody czyszczenia za pomocą myjek wysokociśnieniowych generują hektolitry brudnej wody, które wymagają oczyszczenia.

Rozwiązaniem lub alternatywą dla obecnych metod dbania o czystość maszyn i urządzeń na hali produkcyjnej są parowe systemy czyszczące dostarczane przez Tecnovap. Para wodna dostarczana przez nasze myjki parowe jest parą suchą o temperaturze 180st celsjusza i ciśnieniu 10 atmosfer. Taka kombinacja temperatury i ciśnienia z łatwością usuwa zabrudzenia powierzchni, odtłuszcza, dezynfekuje i odkaża. Wszystko to eliminuje problem nadmiaru wody na podłodze pod maszynami.

Różne koncerny międzynarodowe już przestawiły się na mycie parowe, zastępując nim mycie ciśnieniowe. Obszary w których profesjonalne myjki parowe są używane, to np. taśmy podajnikowe, zautomatyzowane linie montażowe z robotami i fotokomórkami (gdzie z uwagi na możliwość zalania wodą elektroniki nie jest możliwe czyszczenie wodą).

W oparciu o zapotrzebowanie sucha para dostarczana przez parownice może być łączona z:

- odkurzaczem parowym

- natryskiem gorącej wody

- natryskiem detergentu

- modułem wysokociśnieniowym